Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Любопитно  
 

МИНЗУХАР – ЦВЕТЕТО НА ПРОЛЕТТА

Минзухарите са едни от най-чаровните пролетни цветя, предвестници на хубавото и топло време. Подходящи са за отглеждане в градина и у дома. С минзухари ще внесете доза пролетно настроение вкъщи. Вижте какво разказват легендите за това красиво цвете!

Легендите за появата на минзухара са няколко и идват от древногръцката митология. Едната гласи, че Крокус (латинското наименование на минзухара) бил красив младеж, който се влюбил в нимфата Смилакс. За известно време двамата били лудо влюбени и живели щастливо, но в един момент Смилакс се отегчила и задушила от завладяващата любов на Крокус. Нимфата поискала да се разделят, но тъй като Крокус не можел да я остави, той не спирал да я преследва. Тогава тя го омагьосала в красиво цвете, което да символизира неумиращата страст.

Друга версия на историята гласи, че боговете били толкова впечатлени от любовта и предаността на Крокус към Смилакс, че решили да ги дарят с безсмъртие. Така Крокус бил превърнат в минзухар, а до него растяла Смилакс, която била омагьосана в тис.

Има и легенда, която свързва пролетното цвете с бог Хермес. Според митологията Крокус било момче, което Хермес много харесвал. Двамата често прекарвали време заедно, но веднъж по време на игра по невнимание богът ранил смъртния Крокус и го убил. Тогава от падналите капки кръв изникнали красиви цветя, които били наречени минзухари.

Съществува и история, която свързва минзухара със Свети Валентин. Легендата разказва, че затвореният в килията Валентин изпратил лек на дъщерята на тъмничаря, която била сляпа. В хартията с "рецептата", той бил увил жълт минзухар. Когато момичето прогледнало, първото нещо, което видяло, било яркожълтото цвете.

Според древните гърци, минзухарът е символ на пробуждането на природата. Затова се смята и за цвете на богинята на зората Еос (позната в римската митология като Аврора).

Стара източна легенда пък гласи, че ако затвориш очи и си представиш благородния шафран (подправка, която се получава от цветовете на шафрановия минзухар Crocus sativus), ще успееш да видиш всичко: необятната синева на Небето, загадъчното жълто на Луната, коприненото розово на утринната Зора и пурпурно-лилавото кадифе на вечерния здрач...

В страните от Изтока и до ден днешен казват, че листата на шафрана даряват този, който ги съзерцава, с житейска мъдрост, желание да размишлява и независимо къде са го отвели неведомите пътища на живота, не му позволяват да забрави за дома и близките си...

Минзухарите са известни още и като "Деца на Дъгата" и това съвсем не е случайно. Според една от легендите, тези цветя са се появили на бял свят в деня, когато завалял първия прохладен пролетен дъжд. Щом спряло да вали, небето се изяснило и във висините му се срещнали Слънцето и Дъгата. Сиянието им озарило света, а те изпълнили листенцата на Минзухара с достатъчно сила, за да пробиват скованата от лед и сняг земя и го обагрили в ярки цветове, за да носи радост, свежест и бодро настроение на всеки, който го види в първите пролетни дни...

Днес минзухарът е символ на младост и радост!

Източник: www.webstage.bg

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg