Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

Трифон Зарезан в ТО НА НАСГБ – Пловдив

На 14 февруари 2020 г., по случай Деня на лозаря – "Трифон Зарезан" и Св. Валентин, Ръководството на ТО на НАСГБ – Пловдив организира тържествена сбирка на своите членове.

Председателят на ТО на НАСГБ - Пловдив – Илия Кърджанов приветства присъстващите с "Добре дошли" на тържеството и пожела на всички много здраве, успехи и ползотворна година.

По стар обичай, най-старият присъстващ на тържествената сбирка член на ТО – Димитър Стоянов, заряза и поля с червено вино лозовите пръчки, специално приготвени за целта, като пожела на всички ни здраве, плодородна година, успех и късмет във всичко.

След официалните поздравления и осигурена скромна почерпка с вино и мезета, започна и музикалната програма, в която взеха участие самодейците на ТО на сляпо-глухите.

Тържеството премина в дух на веселие и всеобщо задоволство, като на довиждане си пожелахме годината да бъде плодородна, да донесе на всички ни много здраве, много бъдещи взаимни срещи и ползотворно общуване, допринасящи за изваждане на сляпо-глухите членове от изолацията.

 Илия Кърджанов

ЧЕСТИТО НА ЮБИЛЯРИТЕ В ТО-ГАБРОВО!

На 22 февруари 2020 г. в ТО на НАСГБ - Габрово, беше отпразнувано важно събитие, а именно юбилейно тържество. В ресторанта на Червения кръст, в празнична атмосфера, отпразнувахме 80-годишния юбилей на нашите членове Георги Атанасов и Илия Ботев. Юбилейната церемония започна с много пожелания за здраве към рождениците. В центъра на вниманието ни, освен юбилярите, бяха грандиозно украсените торти. Върху изящната украса горяха запалени свещички. Разбира се, че не бяха по 80 на брой, вече има свещички с формата на цифри.

След основната церемония, за кратко се върнахме назад в годините, потопени в магията на прекрасните мигове от младини.

По стара българска традиция няма тържество без танци и талантливи песнопойци. Та нали няма да подценяваме българщината, поиграхме и попяхме за здравето на юбилярите. Притчи за Св. Илия и Св. Георги допълниха тържеството, като за всеки прозвуча песен.

Въпреки че все още ТО – Габрово няма собствено помещение, ние правим и невъзможното. Упорити сме и не се отчайваме, защото и на нашата улица все някога ще изгрее слънце.

И така, денят наистина беше прекрасен! Ден, който ще си спомняме и съхраним в сърцата си. Освен това, събитието е съхранено и в личните ни телефони.

Честит юбилей! Приемете нашите най-искрени благопожелания за здраве и много щастливи мигове!

Маринка Илиева

ДВА ПРАЗНИКА В ЕДНО

На 14 февруари 2020 г. членовете на НАСГБ - Варна празнуваха Трифон Зарезан - празника на виното и Св. Валентин - деня на любовта. Трифон Зарезан е църковен празник, който се отбелязва всяка година, а Св. Валентин е католически празник, който и тук се чества. Празничното тържество подготви Ганка Параскевова. Заедно с нея участва и Станчо Добрев. Председателят Стоян Минчев поздрави всички присъстващи с двойния празник, пожела на членовете и гостите приятно изкарване на тържеството", след което даде думата на Ганка Параскевова. Параскевова откри празненството с кратко пояснение за празника Трифон Зарезан и за светеца Трифон, живял по времето на император Дицей. На този ден празнуват лозари, винари, градинари и тези, които обичат виното. Службата на този ден в църквата е по-тържествена, придружена от водосвет. След църковната служба, лозари и винари тръгват към лозята си, като носят със себе си варена кокошка, червено вино, придружава ги и свирач. Когато зарежат лозето и полеят с червено вино за богата реколта, всички се събират на обща трапеза. Обядът преминава във веселие и кръшни мъжки хора. След приключване на ритуала, всички тръгват заедно към селото, където празненството продължава в кръчмата. А вечерта се събират в най-богатия стопанин, който е имал най-добра реколта от вино.

След разказаното от Ганка Параскевова, в чест на Трифон Зарезан и като поздрав към нашите колеги и приятели лозари, прозвуча песента "Вдигни над лозе бъклицата тежка". Пожелахме им да имат богата реколта от вино, защото без вино, без жени, няма веселие, няма радост.

След музикалния поздрав, Ганка Параскевова разказа и за другият празник - Денят на любовта. За всички влюбени прозвуча песента "Св. св. Валентин". Без любов, без разбирателство и подкрепа, животът няма смисъл, няма цел. Любовта е най-великото чувство, което сплотява, което поддържа огъня в дома. Пожелахме си животът ни да бъде изпълнен с обич, любов, с най-добрите човешки чувства.

В чест на любовта, Ганка Параскевова рецитира стихотворението "Златна възраст".

В края на програмата, всички присъстващи бяха поздравени с хумористичната песен "Бай Стефан на старите времена".

Проведе се и викторина, посветена на Трифон Зарезан и Св. Валентин. Отговорилите правилно на въпросите, получиха вкусни награди.

Денят премина празнично, весело, с приятни емоции. Пожелахме си и в бъдеще да има такива празнични мероприятия!

Ганка Параскевова

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg