Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2019 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Абонамент
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

ТРИФОН ЗАРЕЗАН В ТО ПЛОВДИВ

На 14 февруари, по случай Деня на лозаря – "Трифон Зарезан" и Св. Валентин, ръководството на ТО на НАСГБ – Пловдив, организира тържествена сбирка на своите членове, на която присъства и председателят на НАСГБ Величка Драганова, както и нейният екип.

Председателят на ТО на НАСГБ – Пловдив, Илия Кърджанов, приветства присъстващите с добре дошли на тържеството и пожела на всички ползотворна година и много успехи в личните дела.

Председателят на НАСГБ – Величка Драганова също поздрави членовете и ръководството на ТО-Пловдив, като им пожела здраве, късмет и да бъдат все така весели и задружни.

След официалните поздравления, Кирил Дамянов – зам.-председател на ТУС на ТО Пловдив, откри музикалната програма, в която взеха участие дует "Настроение, певческа група "Тракийски цвят", както и индивидуални изпълнители.

На тържеството бе проведена и кратка викторина относно Трифон Зарезан и св. Валентин. Бяха изнесени и любопитни факти за историята на тези два празника. Осигурена бе и скромна почерпка с вино и мезета.

Тържеството премина в дух на веселие и всеобщо задоволство, като на довиждане си пожелахме годината да бъде плодородна, да донесе на всички ни много здраве и много бъдещи взаимни срещи, допринасящи за изваждане от изолацията на сляпо-глухите членове.

Илия Кърджанов


ДВА ПРАЗНИКА В ЕДНО  –  "ТРИФОН ЗАРЕЗАН"
И "СВЕТИ ВАЛЕНТИН"

И тази година ТО на НАСГБ – Варна не пропусна да отбележи датата 14 февруари, съчетаваща 2 празника – "Трифон Зарезан" и "Св. Валентин".

Председателят на ТО – Станчо Добрев поздрави присъстващите с "Добре дошли" на празника и им пожела здраве, веселие и много радост, след което даде думата на Ганка Параскевова.

Г-жа Параскевова разказа накратко за празника "Трифон Зарезан". Това е църковен празник, на който службата в църквата на този ден е по-тържествена от обикновено. "Трифон Зарезан" е празник на лозарите, кръчмарите и градинарите, които са под покровителството на светеца Трифон. Основният обред – Зарязване на лозята подсказва за приближаването на пролетта. Зарязването се извършва от мъже – лозари. След църковната служба те отиват на групи на лозята и водят със себе си свирач. Всеки от тях носи пита, варена кокошка, бъклица с червено вино и шише със светена вода. Всеки стопанин отрязва по няколко лозови пръчки от един или няколко корена, избрани от ъглите на лозята и полива отрязаното място с вино. Зарязването се благопожелава за богата реколта. Със светена вода се поръсват лозята, отрязаните пръчки се свиват на венец и се слагат върху калпаците. След зарязването мъжете правят обща трапеза с донесените ястия, придружени от песни и хора. Като се върнат в селото те си гостуват взаимно, черпейки се с вино. Празникът завършва в селската кръчма.

В Русенско, Врачанско, Разградско, Плевенско и Търновско на Трифонов Ден се избира цар – трудолюбив, имотен стопанин и ако през неговото царуване реколтата е добра, той се избира няколко поредни години за цар. Царят зарязва и благославя. От години до сега го теглят на колесар или мъжете го носят на раменете си. В село шествието обикаля по домовете, където стопанинът изнася котел с вино и черпи. Празникът завършва с общо угощение в дома на царя.

След като разказа за този празник, г-жа Параскевова спомена и няколко думи за втория празник на тази дата – "Свети Валентин". Това е празникът на любовта. Пожела обич, щастие и радост на всеки, след което вдигна тост за тези, които създават Дионисовия елексир.

Разбира се, че няма как отбелязването на тези празници да не мине без песни и забава. Първата песен, с която бяха поздравени гостите бе песен за Трифон Зарезан. Последваха "Садила мома край море лозе" и хумористичната песен "Песен за село Бреница". След тази забавна песен, се реши да се изпее още една такава – "Шест кокошки съм заклала".

За празникът "Свети Валентин" гостите бяха поздравени с песента "Свети Валентин", народната песен "Стар мерак" и "История на една любов".

С това музикалната програма приключи, но ръководството беше подготвило викторина за виното и любовта. След нея гостите се забавляваха с още песни, музика и танци.

Накрая г-н Добрев и г-жа Параскевова изпратиха всички гости с пожелание за нови срещи възможно най-скоро.

  

Ганка Параскевова

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg