Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

  От първо лице
 

ПОСРЕДСТВОМ ЛАЗАРИЛО "ВИЖДАМ" ОТНОВО!

"Хлебозавод" – 5 метра на север, ресторант "Сто риби"– 49 метра на северозапад, "Аптека 36.6" – 30 метра на север, Вие се движите по улица "Съединение" – посока юг". Тази информация ми съобщава в дясното ухо безжичната слушалка "Plantronics". Разбира се, това става благодарение на приложението Лазарило, наскоро инсталирано от master Джеваатин Мустафа на моя смартфон, чийто Bluetooth го препредава на въпросната слушалка. Това е своеобразен Talking Guide (говорещ водач). Посредством това удивително приложение, неговият ползвател, без значение дали ходи пеш или е в кола, бус или влак, "вижда" най–вече автобусни и жп гари, спирки и по-важни обекти около тях.

Лазарило, както вероятно се досещат някои от Вас, е умалително на Лазар, и значи Лазарчо. Работата по това приложение е започнала още през 2014 г., и се съдържа в студентската дисертация на чилиеца Рубен Еспиноза, който през 2016 г. с още двама души учредява компания, продължила неговите разработки. Употребата му започва през 2016 г. То е развито в Чили, а не в Испания, както си мислех първоначално. Приложението сега е много различно от онова, представено в студентската разработка на Рубен Еспиноза. Лазарило се ползва в 29 страни на 20 езика. И пак според моя приятел и благодетел Педро Зурита, приложението носи името на момче, персонаж на прочут испански роман от XVI век, което придружавало някакъв слепец. Лазарило сега на испански означава "придружител на сляп".

За Лазарило бях чувал от моите консултанти по говорещи телефони Добромир Колев и Стойчо Стойчев. Стойчо още от септември 2017 г. ползва въпросното приложение. Но не съм предполагал колко може то да бъде полезно, ако стане българоезично.

От април м. г. екип към софийския рехабилитационен център за слепи в състав Димитър Димитров - Багерът, Диляна Маджарова и Недялко Димов - Деко започва да адаптира програмата така, че тя да може да бъде ползвана и от българи. И още в края на май тя проговаря на български. В разговор по телефона с г–н Недялко Димов, директор на споменатия рехабилитационен център, проведен през месец декември 2019 г., той ми заяви, че работата им по това приложение е завършена на 99%. В резултат на моето 10–дневно ползване на този безплатен, свръхсведущ и отзивчив придружител, аз му изразих своето възхищение от тяхната работа. Поднесох му и моята благодарност към техния креативен триумвират, който направи въпросния продукт достъпен и за българските слепи.

И не бих се втурнал да споделям радостта си от тази ми нова навигаторска придобивка с Вас, читателите на сп. "Звук и светлина", ако не бях разбрал, че мой приятел от Варна, учител по компютърна грамотност, чест мой консултант по компо–проблеми, въобще не беше чувал за тази изключителна програма. Програма, благодарение на която от 18 декември 2019 г., аз сякаш прогледнах.

Лазарило като всяко нещо си има и своите странности. То не ме информира за номерата на жилищните блокове, за буквите на техните входове. Тези данни аз получавам от друго, също много полезно приложение, именувано NotNav. Поради това съм принуден и аз, като българския корифей на тифлоджаджите Иван Доброволов, да ползвам едновременно две приложения. NotNav, като компенсация за необявените от него автобусни спирки, ми представя акуратно не само улицата, но и скоростта на моето придвижване, надморската височина, на която се намирам. Но и то си има своите ексцентричности. Никога не иска да произнесе номера на блок 279, който е само на метър и нещо от мен, а най–стриктно ми донася за блок 277, отстоящ на цели двайсетина метра от нас. Лазарило винаги съобщава автобусните и жп гари и спирки, улиците и другите важни обекти по нашия маршрут. То наистина понякога като че ли прекалява със своята разточителност при доставяне на сведения за обкръжаващата ни среда. Например, изстрелва в скоропоговорка: "Автобусна спирка "Автогара Юг", Трети сектор на 24 метра на югозапад, Пети сектор на 32 метра на североизток", "Лавка и сервиз" - 5 метра на север, Аптека "Адонис" - 40 метра на югозапад, Бърза храна "Синдбад" - 42 метра на северозапад, Магазин и сервиз "Липненски" - 36 метра на югозапад". Именно поради неговото многословие, колегата Румяна Каменска си предпочита DotWalker, изглежда доста по-пестелив на обяснения. Усърдният информатор ни известява и за несъмнено важни обекти като "Пластичен хирург на - 62 метра на юг", "ПроКредит Банк - 25 метра на запад".

Благодарение на Лазарило аз научих имената на улиците в моя квартал, в който живея повече от 30 г. Не знаех, че всички, дори и най-късите, си имат имена, от хубави, по-хубави: "Хан Крум", "Георги Цариградски", "Димитър Кудоглу". Разбрах, че улицата, по-която минавам най-често, се казва Юлия Вревская, руска баронеса, участвала в Руско–османската война от 1877-1878 г. като медицинска сестра и оставила своите кости в България.

Лично от мое име, а и от името на българските ползватели на това забележително приложение, да благодарим на неговите разработчици. Да изкажем и нашата дълбока признателност на българската тройка, направила програмата достъпна за нас.

Ангел Сотиров
Снимки: Харутюн Татеосян

Нагоре
Към Съдържанието на броя

Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg