Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

  Занимателна страничка  
 

ЗА ИГРАТА “КОЙ СЪМ АЗ?”

Уважаеми читатели,

Публикуваният текст към играта "Кой съм аз?" в брой 1 на списание "Звук и светлина" се отнася за Райна (Райкя) Попгеоргиева Футекова-Дипчева, известна като Райна Княгиня - българска учителка и акушерка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание.

Отговорилите правилно са: Елица Йосифова от Велико Търново, Диана Делчева от Харманли, Иванка Христова от Левски, Силвия Дацин от с. Орешак, Кирил Дамянов от Пловдив и Димитър Станев от Велико Търново.

Благодарим на всички взели участие!

 

А ето и текста за настоящия брой:

Родих се през 1799 г. в Котел. Учих медицина в Хайделберг и Мюнхен. След това преподавах в Сорбоната (Парижки университет), където бях известен като гениален учен, но беден преподавател. Имах напредничави за времето си идеи, като например Теорията за вълновия характер на светлината. Автор съм на много научни трудове.

Получавах добра заплата, която дарявах на много български училища. През 1824 г. с помощта на просветителя Антон Йованович издадох първия български светски учебник. След смъртта ми през 1871 г. бе изпълнено завещанието ми, в което се разпореждах с парите от продажбата на имотите ми да бъде построена Първата българска мъжка гимназия в Одрин.

Познахте ли ме?ОТГОВОРИ НА ТЕСТА – ПОЗНАВАТЕ ЛИ БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА?

1. Кои са трите национални парка в България?

Правилен отговор: Централен Балкан, Рила, Пирин

Национален парк "Пирин" е разположен в най-високите части на планината и е най-старият национален парк в България. В близост до него се намира и "Рила", от който извират едни от най-пълноводните реки на Балканския полуостров. В "Централен Балкан" пък се опазва уникално богатство от горски масиви, растителни и животински видове.

2. Кой е последният изригнал вулкан на българска територия?

Правилен отговор: Възвишението Кожух

Кожух е планинско възвишение от вулкански произход, разположено в средата на Санданско-Петричката котловина. Възвишението представлява остатък от плиоценски вулканичен конус, който не е активен от близо 1 милион години.

3. Коя е най-дългата пещера в България?

Правилен отговор: Духлата

Духлата е най-дългата пещера в България с дължина 17 600 м и с дълбочина 53 м. Според друг източник, тя е с дължина 18 200 м и дълбочина 53 м. Представлява сложна многоетажна, лабиринтна система, разположена на 6 етажа. Името й е свързано със звука, който вятърът издава при преминаването си през входа на пещерата.

4. Кое е най-старото дърво у нас?

Правилен отговор: Гранитският дъб

Гранитският дъб се намира в село Гранит, общ. Братя Даскалови. Неговата възраст се изчислява на 1600 години, което го превръща в най-старото дърво у нас. В тази класация дъбът е следван от Байкушевата мура, която е най-старото иглолистно дърво у нас на около 1300 години.

5. Кое от следните не е скален феномен?

Правилен отговор: Скоковете при Мъглиж

Така се наричат двата водопада, които се намират на Селченска река, спускаща се през живописна старопланинска клисура над град Мъглиж.

6. Кое от следните животни се среща в България, макар и рядко?

Правилен отговор:Розово фламинго

Розовото фламинго е много рядък и нередовен посетител в България, като обикновено са наблюдавани единични бройки или до към 6-10 птици. От началото на 2013 г. досега в района на Бургаските влажни зони, включително в местността "Пода", се задържат постоянно между три и пет птици фламинго.

7. Кое от следните езера не спада към Седемте рилски?

Правилен отговор: Ухото

Седемте рилски езера са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 метра. Всяко от тях има собствено име в зависимост от формата и особеностите си - Сълзата, Окото, Бъбрека, Трилистника, Близнака, Рибното и Долното езеро.

8. В кое селище е измерена най-ниската температура у нас?

Правилен отговор: Трън

През 1947 година в Трън са измерени рекордните -38,3°C. Причината за тези градуси е характерната за региона температурна инверсия през зимата.

9. Кое българско селище има най-дългата плажна ивица в България?

Правилен отговор: Шкорпиловци

Със своите 13 километра, плажната ивица на Шкорпиловци е най-дългата в България. Селото се намира на 40 км южно от Варна и на 2 км от морето. Има курортна част, която е в непосредствена близост до морето.

10. Кой от следните не е планински първенец?

Правилен отговор: Голям Персенк

Голям Персенк е един от най-високите върхове в Родопите, но не е първенец. Гоцев връх, Вишеград и Голяма Махиада са първенци съответно в Славянка, Сакар и Странджа.

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg