Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ

 

 

 

 

 

 

Щрихи от родината

 
 

ДЕЛЧЕВО – ЗМЕЙОВОТО СЕЛО НА РЪБА НА ПИРИН

Чарът на Делчево те грабва още щом наближиш селото и пред погледа ти, като декор от исторически филм, изникнат скупчените по каменистия скат къщурки с характерните за този край тиклени покриви и димящи комини. А над тях високомерно се стрелкат върховете на Пирин, кой от кого по-наперен и протегнат към небето. Въздухът носи аромат на диви треви и е толкова свеж, че чак трепти от чистота. Да не говорим, че през лятото тук е винаги прохладно.

За Делчево казват, че е "орелът" на Пирин. Селото е кацнало точно като скален орел по суровите пирински склонове, обрасли с букови гори. По уличките се носи полъх от времето на Възраждането, откогато датират повечето му къщи. Можеш да видиш натоварено със сено магаренце или притичващи домашни животни по прашните дворове. Улиците на Делчево са тесни, понякога преминават в пътеки, които се вият нагоре по чукарите между старите къщи. Някои от тези постройки са обновени, накипрени, украсени с цветя, оживени от човешко присъствие, други са рухнали под тежестта на времето, изоставени, самотни.

Автомобилите са рядкост заради недостъпните сокаци, а междуградският автобус спира на централния площад от дъжд на вятър. Така че ако мечтаете да се откъснете от стреса и мрачните мисли, задрямалото в пазвите на Пирин селце е вашият адрес!

Делчево очарова с автентична архитектура. Повечето къщи са строени през 18 век. Разположени са амфитеатрално и напомнят на тези в близките села Ковачевица и Долен в отсрещните Родопи. Строени са от камък, дърво и от т.нар. гнайс - прочутият плосък камък, с който са покривали покривите. Самите основи на къщите са изградени от големи каменни блокове. Горният етаж е от дърво, облицован е с гъст плет от лешникови клонки, замазани с глина. Тази замазка е най-добрият изолационен материал и осигурява защита от студ, влага и жега. На места приземният етаж е буквално иззидан в скалата и така се получава необичайна симбиоза между природа и архитектура. Селото е като вкопчено в гръдта на планината.

В сърцето на Делчево се намира трикорабната каменна църква "Успение Богородично" от 1838 г. В миналото тя е била на два пъти почти отнасяна от дъждовни порои, но всеки път е възстановявана с дарения на хората.

В Пиринското селце се влюбват не само българските туристи, но и чужденците. Някои от тях си купуват къщи , за да ги ремонтират и да прекарват ваканциите си тук. Преди години холандец закупил и възстановил 5 възрожденски къщи с намерение да развива селски туризъм. На централния селски площад попадаме на приятна механа с вкусно меню и чуден изглед към Гоце Делчев. Но и в самите къщи за гости ще ви посрещнат с домашни гозби. Така че можете да отседнете в Делчево и да заживеете в хармония с природата и с архаичното ежедневие на местните. Сутрин ще се будите от кудкудякането на петлите, ще закусвате с топли домашни катми и с току що издоено козе мляко. А после...потайностите на Пирин ви очакват. В района има изградени 4 екопътеки с барбекюта, заслони, пейки и маси.

Самото разположение на Делчево под върховете на Пирин с изглед към цялата долина е фантастично. Местните твърдят, че оттук се виждали отблясъците на Бяло море.

Според легендата селото е леговище на змей. Крилатото същество живеело в планината. Но един ден то се спуснало към селото и откраднало най-красивата девойка, за да я направи своя жена. Хората от Делчево преживели трагично загубата. Но пък похитената мома притежавала борбен балкански дух. Тя приела да стане змейова невеста и да го дари с потомство и преданост. Но поставила условие - в замяна съпругът й да закриля родното й село. Красотата и благородството на момичето стопили сърцето на люспестото същество. То си дало сметка, че е по-достойно да бъдеш закрилник на слабите, отколкото да си злодей и да им пакостиш. Драконът толкова се влюбил в младата си жена, че се съгласил да заживеят заедно в Делчево. Хората обаче приели новия жител с недоверие. За да ги убеди в своята добронамереност, змеят докоснал с длан чешмата в центъра на селото и от нея потекла благодатна вода.

Легендата за добрия змей-закрилник оживява всяка година. На Еньовден, когато се предполага, че змеят похищава девойката, се правят възстановки на т.нар. "Змейова сватба". Тогава в старинното селце пристигат стотици гости, за да посрещнат лятното слънце, което се къпе в росата. Празникът преминава с песни, хора, бране на диворастящи билки и пр. На този ден се зарязват лозята и се организират фолклорни спектакли, както и конкурс на домашните вина. И разбира се това е още един повод местните да представят своя ритуал "Змейова сватба" със съответните народни носии и танци. Много често младоженците са истински. Оказва се, че много млади хора избират Делчево като място за сватбената им церемония. Напълно ги разбираме!

Венета Николова
Източник: www.pateshestvia.net

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg