Звук и светлина - орган на Националната асоциация на сляпо-глухите в България
Търсене   
Начало
Екип
Броеве за 2020 г.
Архив
Кулинарни рецепти
Козметика
Контакт с нас
линк към сайта на НАСГБ
o

 

 

 

 

 

  Делници и празници  
 

В ТО НА НАСГБ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Нашата ТО на НАСГБ – Велико Търново пое по нов път с новия Управителен съвет, като живо се интересува от проблемите на сляпо-глухите членове и направи всичко възможно да разнообрази ежедневието им.

През изминалата 2019 г. се проведоха много на брой и разнообразни мероприятия, организирани от ТУС при ТО на НАСГБ - Велико Търново.

На 28.09.2019 г. се проведе излет до Петропавловския манастир и местността Ксилифор в района на град Лясковец. Времето беше чудесно и приятно. Осъществихме една слънчева есенна разходка, на която си набрахме букети красиви цветя и направихме много снимки за спомен. С песни, смях и весели закачки завършихме празника с обяд в пицария "Уникато" във Велико Търново.

На 29.11.2019 г. се проведе отборен турнир по табла между ТО на НАСГБ - Велико Търново и ТО на ССБ - Велико Търново. Отборът на НАСГБ взе второ място, но това не ни попречи да се повеселим заедно всички.

На 08.12.2019 г. отбелязахме 15-годишнината от създаването на ТО на НАСГБ – Велико Търново с празничен обяд, музика и танци. На празника бяха поканени деца от СОУ "Емилиян Станев" – Велико Търново, които поздравиха членовете на организацията с прекрасни народни песни.

На 15.12.2019 г. се проведе втори отборен турнир по табла с приятелски характер между ТО на НАСГБ - Велико Търново и ТО на НАСГБ - Габрово. Събитието завърши с почерпка, весело настроение между участниците и обещание за нови срещи.

 Валери Николов

 

ПРАЗНИЦИ В ПЛОВДИВ
ЕХО ОТ КОЛЕДА

На 22 декември 2019 г., в ресторанта на хотел "Интелкооп" – Пловдив, се състоя голямото коледно-новогодишно шоу за хората с увреждания, членове на ТО на НАСГБ – Пловдив и Клуба на инвалида за социални контакти на сляпо-глухите - Пловдив.

Председателят на ТО Пловдив Илия Кърджанов и председателя на клуба на инвалида за социални контакти на сляпо-глухите Кирил Дамянов подготвиха и организираха това събитие, на което да отпразнуваме Коледа и настъпването на новата 2020 година.

За тържеството бяха осигурени прекрасен обяд и музика, а черешката на тортата беше томболата, подготвена от Кирил Дамянов. В нея бяха раздадени 3 коледни пуйки и 5 баници с тиква. Таня Димитрова и Галя Иванова минаха по всички маси, с предложение за закупуване на билети от томболата. Бяха продадени 120 билета на стойност 2 лв.

След направената равносметка за събраните средства, Кирил Дамянов увери присъстващите, че набраната сума ще бъде използвана за предстоящите великденски и предновогодишни тържества през 2020 г.

В импровизираната музикална програма се включиха Ася Бурова, Емка Танова и дует "Настроение". След това тържеството продължи с много музика, танци и веселие.

Щастливите печеливши благодариха на Кирил Дамянов за организираната томбола и пожелаха за в бъдеще да има още такива прекрасни тържества.

Средствата за тържествения обяд и томболата бяха осигурени от ТО на сляпо-глухите - Пловдив, Клуба на инвалида за социални контакти на сляпо-глухите - Пловдив и община Пловдив.

Разделихме се весели и доволни, с пожелания за многая лета.

"ТРИФОН ЗАРЕЗАН"

На 1 февруари 2020 г., ние, членовете на Клуба на инвалида за социални контакти на сляпо-глухите в Пловдив, се събрахме в Комплекса на слепите, за да отпразнуваме Деня на виното и лозаря "Трифон Зарезан". Въпреки че една седмица по-рано бяхме предупредени за осигуреното чрез съдействието на Иван Стоянов - кмет на район "Източен" вино, за съжаление много малко хора се отзовахме на поканата на председателя на Клуба - Кирил Дамянов да почетем празника. Това обаче не попречи Денят на виното и лозаря да бъде отпразнуван весело и тържествено с много песни и танци. Под съпровода на акордеонистите Васил Оцов и Кирчо Родопски, към които се присъединиха тарамбуката на Никола Стоянов и тъпанът на Марин Маринов, се вихриха хора и ръченици до късно следобед. Своите певчески възможности пък показаха певиците Ася Бурова, Емка Танова и Фиданка Оцова.

Лозовите пръчки за празника бяха донесени от Нели Маринова, а тяхното символично зарязване беше извършено от Ася Бурова и Емка Танова.

Разделихме се весели и щастливи, с уговорката да допием останалото вино!

Димка Дамянова

ЧЕСТИТ И БЛАГОСЛОВЕН 75-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА ЛУШКА НИКОЛОВА МАДЖАРОВА!

Тя е почетен гражданин на град Лъки и общината. Тя е слънчевата поетеса на задружното семейство на ТО на слепите и ТО на сляпо-глухите – Асеновград. Тя, същата, навърши своите 75 години на 11 януари 2020 г. и бе посрещната с много букети красиви цветя в голямата зала, защото е уважавана и обичана от всички нас.

Издала е 7 книги като поет и е включена още в 24 сборни книги. Преведена е и на няколко чужди езика. Учителят по литература Георги Пенчев споделяше, че нейното творчество е на високо ниво.

През изминалите години Лушка Маджарова се представя и като отлична спортистка - бягане, дартс, вдигане на тежести и други, като е печелила много медали и грамоти.

За Лушка Маджарова може да се пише още и още - за нейната скромност, доброта, човечност и борбен дух.

Скъпа Лушке, приеми от всички членове на ТО на слепите и ТО на сляпо-глухите - Асеновград, както и от Управителните съвети, поздравления за твоя юбилей, както и пожеланията за добро здраве и нови творчески успехи.

Щастие, награда и удовлетворение е, че те познаваме и сме заедно.

Славка Ставрева

 

 

 

 

Нагоре
Към Съдържанието на броя

 
Хостингът и домейнът са предоставени с любезното съдейстие на Superhosting.bg